Translate

czwartek, 30 czerwca 2016

Pęczotto z groszkiem i kiełbasą

Kolejny przepis z wykorzystaniem kaszy pęczak. Jest to szybki obiad dla zapracowanych, przygotowanie całości zajmuje mi około 20- 25 minut.   
Pęczotto z groszkiem i kiełbasą, pęczak, kasza jęczmienna, kaszotto

Składniki
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 laska dobrej kiełbasy
  • pół puszki groszku konserwowego lub pół szklanki mrożonego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 500 ml bulionu
  • pieprz, sól

Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę i marchewkę. Wszystko podsmażyć i wsypać kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie dorzucić groszek. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz