Kolejny przepis z wykorzystaniem kaszy pęczak. Jest to szybki obiad dla zapracowanych, przygotowanie całości zajmuje mi około 20- 25 minut.
Składniki
- 200 g kaszy pęczak
- 1 laska dobrej kiełbasy
- pół puszki groszku konserwowego lub pół szklanki mrożonego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 500 ml bulionu
- pieprz, sól
Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę i marchewkę. Wszystko podsmażyć i wsypać kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie dorzucić groszek. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz