Translate

wtorek, 14 czerwca 2016

Pęczotto z fasolą szparagową i pieczarkami

Polska wersja risotto bo z kaszą jęczmienną pęczak, bardzo smaczna i zdrowa. Kasza bogata jest w błonnik, białko i witaminy z grupy B. Doskonała jako samodzielne danie, lub zamiast ryżu czy ziemniaków, jako dodatek do mięsa.

Pęczotto z fasolą szparagową i pieczarkami, kasza, kaszotto

Składniki:
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
  • 1 ostra papryczka
  • opcjonalnie ¼ szkl. białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu
  • sól, pieprz

Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić i wsypać kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut. Na patelnię wlać wino i poczekać, aż wyparuje. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie wrzucić fasolkę szparagową, papryczkę i pieczarki pokrojone w talarki. Gotować jeszcze chwilę, tak żeby warzywa były jeszcze lekko al dente. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

2 komentarze:

  1. Fajny obiad, muszę sobie taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam kaszę pęczak, ja niedawno odkryłam i coraz częściej robię w różnych kombinacjach :)

      Usuń