Polska wersja risotto bo z kaszą jęczmienną pęczak, bardzo smaczna i zdrowa. Kasza bogata jest w błonnik, białko i witaminy z grupy B. Doskonała jako samodzielne danie, lub zamiast ryżu czy ziemniaków, jako dodatek do mięsa.
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 25 dag fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
- 1 ostra papryczka
- opcjonalnie ¼ szkl. białego wytrawnego wina
- 500 ml bulionu
- sól, pieprz
Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić i wsypać kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut. Na patelnię wlać wino i poczekać, aż wyparuje. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie wrzucić fasolkę szparagową, papryczkę i pieczarki pokrojone w talarki. Gotować jeszcze chwilę, tak żeby warzywa były jeszcze lekko al dente. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Fajny obiad, muszę sobie taki zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecam kaszę pęczak, ja niedawno odkryłam i coraz częściej robię w różnych kombinacjach :)
Usuń