Jest to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska, która świetnie nadaje się na imprezy i z pewnością posmakuje każdemu. Burger koreczki z powodzeniem mogą zastąpić prawdziwe burgery, jako mniej kaloryczna wersja klasycznego kotleta w bułce. Pierwszy raz jadłam te koreczki kiedy przyniosła je do nas moja siostra na mecz, tak mi posmakowały, że od tego czasu często je powtarzam.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego, wołowo-wieprzowego lub np indyka jeśli chcecie wersję bardziej fit
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz, sól
- żółty ser
- sałata lodowa
- papryka
- ogórek
- pomidor koktajlowy
- patyczki do koreczków
Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Maczamy dłonie w zimnej wodzie i formujemy małe kuleczki. Patelnie delikatnie smarujemy olejem i na rozgrzaną, wrzucamy nasze pulpeciki. Gdy ostygną nabijamy je na wykałaczkę następnie nabijamy ser i warzywa, kończymy pomidorkiem koktajlowym.
Podajemy z sosem miodowo musztardowym.
Sos miodowo-musztardowy
Składniki:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka muszatardy amerykańskiej (może być inna jeśli nie macie)
- 1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos świetnie nadaje się do koreczków, hamburgerów lub dań z grilla.
Wygląda rewelacyjnie jedyne co bym dodał to zimne piwko :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZgadza się, idealne do zimnego piwka :)
OdpowiedzUsuńTwoje jakieś ładniejsze wyszły :)
OdpowiedzUsuń