Translate

wtorek, 26 lipca 2016

Burger koreczki - najlepsza przekąska na imprezę + sos miodowo-musztardowy

Jest to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska, która świetnie nadaje się na imprezy i z pewnością posmakuje każdemu. Burger koreczki z powodzeniem mogą zastąpić prawdziwe burgery, jako mniej kaloryczna wersja klasycznego kotleta w bułce. Pierwszy raz jadłam te koreczki kiedy przyniosła je do nas moja siostra na mecz, tak mi posmakowały, że od tego czasu często je powtarzam.
Burger koreczki - najlepsza przekąska na imprezę, przekąska, koreczki, hamburger,

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego, wołowo-wieprzowego lub np indyka jeśli chcecie wersję bardziej fit
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • żółty ser
  • sałata lodowa
  • papryka
  • ogórek
  • pomidor koktajlowy
  • patyczki do koreczków


Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Maczamy dłonie w zimnej wodzie i formujemy małe kuleczki. Patelnie delikatnie smarujemy olejem i na rozgrzaną, wrzucamy nasze pulpeciki. Gdy ostygną nabijamy je na wykałaczkę następnie nabijamy ser i warzywa, kończymy pomidorkiem koktajlowym.
Podajemy z sosem miodowo musztardowym.


Sos miodowo-musztardowy

Składniki:
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka muszatardy amerykańskiej (może być inna jeśli nie macie)
  • 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos świetnie nadaje się do koreczków, hamburgerów lub dań z grilla.
 Sos miodowo-musztardowy , sos hamburgerowy, dip,

3 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie jedyne co bym dodał to zimne piwko :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadza się, idealne do zimnego piwka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje jakieś ładniejsze wyszły :)

    OdpowiedzUsuń