Jest to kociołek węgierski w nowej odsłonie. Zazwyczaj w kociołku przygotowujemy gulasz, leczo lub poprostu zupę węgierską. Dziś przedstawiam przepis na udka z kurczaka duszone w garnku nad ogniskiem.
Składniki:
- 10 udek z kurczaka
- 10 dag wędzonej słoniny
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 18 lub 30 %
- 250 ml bulionu lub 150 ml białego wytrawnego wina
- świeże, mrożone lub suszone prawdziwki
- sól, pieprz
Do nagrzanego kociołka wrzucamy pokrojoną słoninę, gdy się roztopi wrzucamy umyte udka i obsmażamy je z każdej strony na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgniecione ząbki czosnku i przesmażamy do zeszklenia. Jeśli mamy świeże lub mrożone grzyby to dorzucamy je do cebuli, jeśli nie, to udka zalewamy bulionem/winem i wtedy dodajemy suszone grzyby. Gotujemy, ok 20 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5-10 minut.
Młode ziemniaki
Takie udka możemy podać z młodymi ziemniaczkami. Ziemniaki obieramy i gotujemy, gdy będą miękkie dodajemy masła, koperku i wkładamy do naczynia żeliwnego (u mnie zwykły emaliowany garnek) i stawiamy obok ogniska. Ziemniaczki się podsmażą i nabiorą ogniskowego smaku.
Młoda zasmażana kapusta
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 2 cebule
- masło
- 1-2 czubate łyżki mąki (w zależności od wielkości kapusty i ilości płynu w którym sie gotowała)
- gałązka lubczyku, koperek, sól, pieprz, sos sojowy
Kapustę umyć, poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać lubczyk i gotować do miękkości. Na osobnej patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i dalej smażyć, aż mąka nabierze złotego koloru. Zasmażkę wrzucić do garnka z kapustą i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym/solą, pieprzem i koperkiem.
Ależ apetycznie to wszystko wygląda, że mam ochotę spróbować ale poczekam aż upały miną bo u mnie w kuchni za gorąco w tej chwili. Szkoda tylko, że nie mam gdzie rozpalić ogniska bo tak ugotowane na świeżym powietrzu smakuje pewnie jesczcze lepiej. Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga ;)
OdpowiedzUsuń