Translate

wtorek, 21 czerwca 2016

Szakszuka - jajka w pomidorach

Przepis pochodzi z bliskiego wschodu. Słowo szakszuka oznacza bałagan, pewnie dlatego, że to danie śniadaniowe, można przyrządzić z resztek z lodówki i wrzucić na patelnie, to, na co tylko ma się ochotę. Podstawą są uduszone pomidory i jajka. Polecam każdemu kto jeszcze nie próbował.

Szakszuka - jajka w pomidorach, szaszuka, jajka, śniadanie, jajecznica, kolacja, pomidory

Składniki:
  • 6 pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • jajka (np. 5 szt.)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko podsmażyć. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Gotować, aż sos się zredukuje. Doprawić pieprzem, solą i papryką. Następnie wbić jajka i gotować do czasu, aż białko się zetnie.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetne danie, szybkie do zrobienia i bardzo wyraziste. Wyszlo super, polecam :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci smakowało :)

    OdpowiedzUsuń