Gulasz jest przygotowywany w kociołku węgierskim, na trójnogu nad ogniskiem, z dużą ilością mięsa, warzyw i papryką (pod każdą postacią). Przygotowanie wymaga sporo czasu, ale gotowanie na świeżym powietrzu jest bardzo łatwe i przyjemne. Taki gulasz jest aromatyczny, pachnie ogniskiem, a mięso rozpływa się w ustach. Jest to alternatywa dla znudzonych tradycyjnym grillowaniem. W takim kociołku możemy przygotować praktycznie każde danie jednogarnkowe od bigosu po zupę rybną. Najlepiej na kociołkowanie zaprosić rodzinę lub znajomych bo gulaszu wychodzi sporo.
Składniki:
- 1-1,5 kg karkówki
- 30 dag boczku
- 4-5 dużych cebul
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 1-2 papryki czerwone
- 4 marchewki
- seler
- pietruszka
- 4 ziemniaki
- tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej
- 1,5 - 2 l wody lub bulionu
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól
Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować kilka godzin. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do rozgrzanego kociołka, poczekać aż tłuszcz się wytopi. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć. Gdy cebula będzie już zeszklona dodać mięso i obsmażyć je z każdej strony. Zalać bulionem, dodać lubczyk i gotować, aż mięso będzie miękkie, a cebula się rozpadnie i zagęści całość. Po tym czasie dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa. Gotować ok. pół godziny, po tym czasie dodać pokrojoną w paski paprykę, całą tubkę pasty węgierskiej oraz przyprawy, chwilę gotować.
Podawać z pieczywem.
Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz