Translate

środa, 18 maja 2016

Pizza na cienkim cieście

Dobre ciasto wymaga dobrej jakości mąki (najlepiej typ 00) oraz długiego wyrabiania. Dodatki są kwestią indywidualną, ale im mniej składników i im cieńsze ciasto tym pizza jest bardziej włoska. Jednakże robiąc pizze w domu można poeksperymentować i położyć na niej co tylko lubimy lub co mamy w lodówce.

Najlepsze ciasto do pizzy:
Pizza na cienkim cieście, pizza, ciasto na pizze, najlepsza pizza, włoska pizza
Składniki (blaszka o średnicy 36 cm, może być trochę większa):
  • 2 szklanki mąki
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Połączyć drożdże, cukier i wodę (nie gorącą!) w małym naczyniu, mieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, następnie wlać do niej rozpuszczone drożdże, wymieszać, dodać sól oraz oliwę. Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Po tym czasie uformować spód na pizzę (powinien być bardzo cienki), posmarować sosem, dodać ser i dodatki.

Nagrzać piekarnik do jak najwyższej temperatury i włożyć pizzę do pieca. Piec ok. 15 minut, do czasu aż boki lekko się zarumienią.


Sos do pizzy:

Składniki:
  • puszka pomidorów krojonych (można wykorzystać też świeże, wcześniej sparzone i obrane ze skórki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • świeżo zmielony pieprz, sól, świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano,
  • opcjonalnie drobno posiekane chili

Rozgniecione ząbki czosnku wraz z chili podsmażyć lekko na oliwie, dodać pomidory. Gotować długo, aż sos zgęstnieje.


Pizza na cienkim cieście, ciasto na pizze, pizza włoska, najlepsza pizza, pizza




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz