Składniki (na 1 talerz):
- garść rukoli
- 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 1 pomidor
- 1 jajko ugotowane na twardo
- kilka plasterków świeżego ogórka
Sos:
- 1 łyżeczka musztarda francuska
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Rukolę ułożyć na talerzu, dodać resztę pokrojonych składników - pomidora i jajko (pokrojone w ćwiartki lub ósemki) oraz plasterki ogórka. Tuńczyka odsączyć z zalewy i ułożyć na talerzu. Przygotować dressing - musztardę, oliwę z oliwek i wyciśnięty sok z cytryny wymieszać, a następnie polać sosem sałatkę. Delikatnie posolić i popieprzyć do smaku.
Ilość składników można modyfikować wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz