Translate

czwartek, 19 maja 2016

Sałatka z rukolą i tuńczykiem

Szybka, świeża i lekka sałatka, idealna na kolację.


Składniki (na 1 talerz):
  • garść rukoli
  • 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1 pomidor
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • kilka plasterków świeżego ogórka
Sos:
  • 1 łyżeczka musztarda francuska
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz


Rukolę ułożyć na talerzu, dodać resztę pokrojonych składników - pomidora i jajko (pokrojone w ćwiartki lub ósemki) oraz plasterki ogórka. Tuńczyka odsączyć z zalewy i ułożyć na talerzu. Przygotować dressing - musztardę, oliwę z oliwek i wyciśnięty sok z cytryny wymieszać, a następnie polać sosem sałatkę. Delikatnie posolić i popieprzyć do smaku.
Ilość składników można modyfikować wg uznania.

Sałatka z rukolą i tuńczykiem, tuńczyk, rukola, sałatka, lunch, fit, jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz