Translate

środa, 27 lipca 2016

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki na szybko. Bardzo smaczne i proste danie, nie trzeba męczyć się z kapustą, którą trzeba gotować, nieraz rozrywa się, albo liście są różnej wielkości. Tu szybko formujemy owalne klopsiki, nic się nie rozsypuje, ani nie rozwala i na dodatek nie trzeba piekarnika. Z podanych składników wychodzi obiad dla 4 osób na dwa dni.
Gołąbki bez zawijania, gołąbki, gołąbki po amerykańsku, sos do gołąbków, obiad, polski obiad

Składniki:
Wersja 1:
  • 500 g mięsa mielonego (obojętnie jakie, u mnie akurat wołowe)
  • pół główki kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 woreczki (200 g) ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • ok. 3 łyżki otrębów żytnich w zależności od konsystencji farszu (może być też bułka tarta)
  • pieprz, sól

Kapustę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno pokroić i zeszklić na oleju. W misce wymieszać ze sobą mięso, ryż, kapustę, marchew i cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać, im dłużej tym lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni lub upiec rozłożone na blaszce w piekarniku (30-40minut, 200 stopni). Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności od wielkości gołąbków.

Wersja 2:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 woreczki (200 g) ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
  • kilka suszonych grzybków (pokruszyć do ciepłej kaszy)
  • 1 jajko
  • ok. 3 łyżki otrębów żytnich
  • pieprz, sól
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. W misce wymieszać ze sobą mięso, kaszę z gzrybami, cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dalej postępować jak w wersji 1.


Sos pomidorowy do gołąbków
  • 1 l przecieru pomidorowego (z kartonika)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, świeża bazylia lub natka pietruszki
  • ½ łyżki oliwy

Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć lekko na oliwie. Dodać przecier i śmietanę. Przyprawić jak lubimy i na wolnym ogniu zagotować.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis - chętnie wypróbuję. Ja co prawda wolę gołąbki nie z mielonego mięsa, ale z uprzednio ugotowanego i dopiero potem zmielonego. Niby powinno być to samo a nie jest, ale te na szybko mogą być dobre;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tu niestety mięso musi być surowe bo ono wszystko skleja, ale mam nadzieję, że Ci posmakuje. Jeśli wypróbujesz daj znać jak poszło :) Pozdrawiam

      Usuń