Owoce doskonale podkreślają delikatny smak mięsa z kurczaka. Warto wykorzystywać te sezonowe, które aktualnie mamy w ogródku lub są łatwo dostępne w sklepach czy na targu. Ja postanowiłam połączyć porzeczki z jabłkiem. Porzeczki mają lekko kwaskowy smak, który łagodzi słodkie jabłko. Mięso wyszło soczyste i aromatyczne.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
- 5 gałązek świeżego lubczyku
- jabłka
- porzeczki czerwone
- porzeczki czarne
- sól, pieprz, majeranek
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze fileciki. Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć całe gałązki lubczyku, a na to równomiernie poukładać kawałeczki kurczaka. Przyprawić, i ułożyć na wierzchu oczyszczone owoce (jabłka pokroić w ćwiartki, a jeśli są małe to wystarczy je wydrążyć). Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 250 stopniach.
Jestem strasznie ciekawa smaku. Jeszcze nie jadłam kurczaka z owocami. Kaczka owszem - wręcz uwielbiam. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńJa do każdego mięsa lubię dodawać owoce, czy to kaczka, czy kurczak czy wieprzowina, no i obowiązkowo jak są jabłka to dużo majeranku :)
OdpowiedzUsuń