Translate

piątek, 10 czerwca 2016

Barszczyk z botwinki

Według mnie barszcz z botwinki jest jedną z najlepszych wiosennych zup, z dodatkiem świeżego lubczyku i koperku smakuje znakomicie.

Barszczyk z botwinki, barszcz, botwinka, botwina, zupa

Składniki:
  • pęczek botwinki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • ocet/sok z cytryny
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, gałązka lubczyku, koperek

Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa - cebulę, marchew, pietruszkę, selera oraz liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę myjemy, liście i łodyżki tniemy w niewielkie paseczki, natomiast buraczki obieramy i kroimy w talarki (ewentualnie trzemy na tarce). Gotujemy całość ok. 10 minut. Dodajemy ocet ok. pół łyżki lub sok z cytryny.
W osobnym naczyniu hartujemy śmietanę ze szczyptą soli (ok. 2-3 łyżki śmietany mieszamy z chochelką gorącego barszczu) i wlewamy do barszczu. Doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Barszczyk najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z młodymi ziemniakami.

Jeśli zamiast śmietany, dodamy (już do talerza) jogurtu, zupa będzie lekka i niskokaloryczna.

3 komentarze:

  1. takie smaki to ja lubię! Dzisiaj na obiadek miałam też botwinkową ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widząc to piękne zdjęcie nabrałam ochoty na taki barszczyk. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń