Translate

wtorek, 28 czerwca 2016

Kurczak po chińsku

Często w ten sposób robię kurczaka na obiad, mięso marynuje dzień wcześniej, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne. Jest to taka wariacja na temat kurczaka po chińsku, bo jest on bardziej po polsku, oczywiście możecie dodać do niego bardziej orientalnych składników jak grzybki mun czy pędy bambusa. Ja przedstawiam wersję na co dzień, na obiad dla każdego, z ogólnodostępnych składników.
Kurczak po chińsku, makaron sojowy, kurczak orientalny, czarny sezam

Składniki:
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1-2 cebule
  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • makaron sojowy
  • sos sojowy
  • czarny sezam
Marynata:
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego lub 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • pół papryczki chili
  • 1 łyżka oleju (może być sezamowy jeśli macie)

Kurczaka pokroić w paski, włożyć do marynaty i zostawić na minimum 3 godziny. Rozgrzać wok lub dużą, głęboką patelnię, i podsmażyć mięso. Następnie dodać warzywa pokrojone w słupek (cebula w piórka). Smażyć, aż warzywa trochę zmięknął, ale nadal będą lekko al dente.

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 5 minut, aż zmięknie (informacja powinna być na opakowaniu). Makaron odcedzić, pokroić na krótsze nitki, wrzucić do woka i podsmażać razem z warzywami i mięsem. Przyprawić sosem sojowym. Można posypać sezamem lub kolendrą, jak kto lubi.

2 komentarze: