Translate

czwartek, 2 czerwca 2016

Wieprzowina z warzywami

Tak przygotowana wieprzowina jest miękka i soczysta, chrupkie warzywa sprawiają, że danie jest świeże, lekkie i kolorowe.

Wieprzowina z warzywami, chińszczyzna, chiński obiad, ryż z warzywami, wieprzowina smażona, ryż, obiad,

Składniki (dla 2 głodnych osób) :
  • 30 dag schabu wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • sos sojowy, pieprz
  • 2 woreczki ryżu
  • kurkuma
Marynata:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżki oleju
  • pieprz
  • papryka słodka
  • chilli
  • curry
  • 2 ząbki świeżego czosnku lub czosnek suszony

Mięso umyć i pokroić w cienkie paski, włożyć do naczynia z marynatą na kilka godzin (ja przygotowałam mięso dzień wcześniej). Warzywa oczyścić i również pokroić w paski. Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucić mięso i smażyć do zarumienienia, dodać warzywa i smażyć, aż zmiękną, ale nadal będą al dente. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, która nada mu ładny, żółty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz