Tak przygotowana wieprzowina jest miękka i soczysta, chrupkie warzywa sprawiają, że danie jest świeże, lekkie i kolorowe.
- 30 dag schabu wieprzowego
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 papryka
- 1 mała cukinia
- sos sojowy, pieprz
- 2 woreczki ryżu
- kurkuma
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżki oleju
- pieprz
- papryka słodka
- chilli
- curry
- 2 ząbki świeżego czosnku lub czosnek suszony
Mięso umyć i pokroić w cienkie paski, włożyć do naczynia z marynatą na kilka godzin (ja przygotowałam mięso dzień wcześniej). Warzywa oczyścić i również pokroić w paski. Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucić mięso i smażyć do zarumienienia, dodać warzywa i smażyć, aż zmiękną, ale nadal będą al dente. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, która nada mu ładny, żółty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz