Chili con carne to danie kuchni tex-mex, czyli teksańsko-meksykański mix. Jest to danie bardzo popularne w całej Ameryce, gdzie nazywane jest poprostu chili. Składa się z mielonego mięsa, cebuli, pomidorów i fasoli, ale każdy może dorzucić coś co lubi np.: paprykę, kukurydzę czy seler naciowy. Ja dodaję jeszcze dwie kostki gorzkiej czekolady dla wzbogacenia smaku.
Składniki (4 osoby):
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 świeża papryczka chilli
- papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, kumin pieprz, sól
Rozgrzać dużą patelnie o wysokich brzegach i wrzucić mięso, rozdrobnić, żeby nie było grudek i smażyć. Gdy mięso będzie gotowe dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - chili, paprykę, cynamon i kumin. Smażyć, aż warzywa trochę zmiękną. Zalać wszystko pomidorami z puszki i gotować minimum 30 minut, następnie dodać czekoladę, pokrojoną w kostkę paprykę i puszkę fasoli i znów gotować ok. 15 minut. Dodać octu balsamicznego i doprawić potrawę świeżo zmielonym pieprzem i solą. Najlepiej podawać z ryżem lub z podgrzanymi na suchej patelni trójkącikami z placków tortilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz