Szybka zupa, w pięknym wiosennym kolorze, idealna na zimowe chłody bo dzięki papryczce chilli nieźle rozgrzewa. Zupę najlepiej podać z chrupkimi, ziołowymi grzankami, posypanymi żółtym serem.
Składniki:
- 450g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 3-4 duże ząbki czosnku
- natka pietruszki (ok. pół garści)
- masło
- papryczka chilli świeża lub suszona
- ½ cytryny
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- 1 l bulionu warzywnego
W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę i delikatnie podsmażyć. Dorzucić groszek, posiekaną natkę pietruszki i zalać bulionem warzywnym. Gotować, aż groszek będzie miękki. Następnie wszystko zblendować, przyprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Świetny przepis. Pyszna, a zarazem pożywna zupka :)
OdpowiedzUsuń