Translate

piątek, 13 stycznia 2017

Zupa krem z zielonego groszku

Szybka zupa, w pięknym wiosennym kolorze, idealna na zimowe chłody bo dzięki papryczce chilli nieźle rozgrzewa. Zupę najlepiej podać z chrupkimi, ziołowymi grzankami, posypanymi żółtym serem.
krem z groszku, zielony groszek, zupa z groszku, zupa krem, zupa krem z zielonego groszku

Składniki:
  • 450g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • natka pietruszki (ok. pół garści)
  • masło
  • papryczka chilli świeża lub suszona
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • 1 l bulionu warzywnego

W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę i delikatnie podsmażyć. Dorzucić groszek, posiekaną natkę pietruszki i zalać bulionem warzywnym. Gotować, aż groszek będzie miękki. Następnie wszystko zblendować, przyprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

1 komentarz: