Translate

wtorek, 31 maja 2016

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii, cukinia, krem, zupa, wiosenna zupa, zupa z cukiniiCukinia dostępna jest praktycznie cały rok, możemy ją grillować, robić przetwory czy kotleciki, dziś przedstawiam najprostszy i najszybszy sposób na jej przyrządzenie. Zupa z cukinii posmakuje każdemu, jest delikatna i bardzo lekka. Możemy podawać ją z grzankami, kleksem śmietany, ale doskonale smakuje też bez żadnych dodatków.

Składniki (4 miseczki):
  • 1 średnia cukinia
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli żółta lub zielona
  • masło
  • świeże listki bazylii
  • sól, sos sojowy, świeżo zmielony pieprz

Warzywa umyć, obrać (oprócz cukinii), pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości masła wraz z czosnkiem i drobno posiekaną papryczką chilli. Następnie wlać do garnka wody lub bulion, tak by płyn przykrył warzywa w garnku. Gotować, aż warzywa zmiękną, dodać listki bazylii i zblendować.
Doprawić krem solą/sosem sojowym oraz pieprzem.

Smacznego :)

1 komentarz: